Aktiviteter

Saker att göra i närheten

Huseby Bruk

Huseby Bruk är en väl bevarad bruksmiljö från slutet av 1800-talet. Ursprungligen var här järnbruk och ett större jord- och skogbruk. Fröken Florence Stephens som var den sista privata ägaren till Huseby Bruk, kallade själv sin Herrgård för Huseby Slott, ett vackert namn för byggnaden som ligger strax bredvid Helige Å.

Eftersom Fröken Florence ville att hennes hem skulle vara kvar så som det var under hennes uppväxt, är Slottet bevarat med hela sin inredning sedan i slutet av 1800-talet

Åsnens Nationalpark

Åsnens nationalpark bjuder på ett Sverige i miniatyr. Nästan alla miljöer finns här; skimrande ädellöv, stora barrskogar, sjöstrand, myr och vassvikar. Unikt för området är skärgården som vecklar ut ett band av tysta öar där träden är gamla och tiden tycks stå stilla.

Badplats i Torne

Bad i Skatelövsfjorden nära Torne camping.

Badplatsen har en trevlig brygga och är barnvänligt. För den som är sugen finns det grillplats och det finns även tillgång till omklädningsbås.

IKEA Museum

Att IKEA Museum ligger i Älmhult är inte så konstigt. Så klart ligger det där allting startade – i byggnaden som en gång inrymde det första IKEA-varuhuset. Nu kan du följa berättelsen från rötterna och in i framtiden.

Elinge Älgpark

Välkommen till Elinge älgpark, en familjedriven park i Småland med stor passion för sitt arbete. Tack vare en lång erfarenhet av älgar och viltskötsel erbjuds personlig guidning av kunnig personal vid varje besök. Här kan du uppleva praktfulla och lyckliga älgar i sin naturliga lantmiljö.

Paddla kanot i Helge Å

Att paddla kanotleden Helge å lämpar sig för alla som vill uppleva naturen på ett lite annorlunda sätt. Detta är en vattenväg för paddling genom både sjö och å.

Fiske i Åsnen

Välkommen till Åsnen, en av de största fiskesjöarna i södra Sverige. Sjön har många öar, fjordar och vikar vilket ger mångfald och variation.

I sjön kan man fånga t.ex. gädda, abborre, gös och ål.

Hyra båt på Torne camping

På närbelägna Torne camping kan man hyra båt för bad och fiske. De har ett flertal båtar med motor. Båtarna är för 2-4 personer.

Cykling kring Åsnen

Att cykla längs Åsnens stränder är en svårslagen upplevelse. Åsnen runt är en cirka 140 km lång cykelled i de vackra omgivningarna kring sjön Åsnen. Mer än halva sträckan är helt bilfri.

Foto: sk12

Växjö Stad

Växjö är hjärtat i sydost – mitt i Småland. Här finns massor att hitta på, vare sig du söker shopping, fest eller aktiviteter för barnfamiljen.

Domkyrkan i Växjö

Växjö domkyrkans historia sträcker sig över närmare 1000 år. Kyrkan har rötter i tidig medeltid men har bränts och renoverats i omgångar. Dagens kännetecken är de två höga spirorna, och närheten till Glasriket gör att där finns mycket sakralt konstglas.

Glasriket

Glasriket är ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri. Idag finns 13 glasbruk och studiohyttor samt ett stort antal mindre företag i Glasriket.

Hit åker över en miljon människor per år för att uppleva den fascinerande tillverkningsprocessen vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas.

Bilkyrkogården i Ryd

Bilkyrkogården i Ryd är en stor bilkyrkogård med en över 50-årig historia. Åke Danielsson drog igång bilskroten i slutet av 1940-talet och idag är skroten kultförklarad.

Har du en fråga?

Prata med värdinnan

Torne gård är ett B&B i herrgårdsstil med stor personlig service och en intressant historia. Vi erbjuder enkel och dubbelrum med hög standard samt möjlighet till extrabäddar i rummen. Omgivningarna bjuder på grönskande natur, bad och goda fiskemöjligheter.

Kontakt
Torne Gård
342 53 Lönashult
Copyright © 2024. All rights reserved.